Tillägg till Firefox i stället för dyr skärmläsare

Det är kanske inte så lätt att föreställa sig hur din sida kommer att låta för en skärmläsare, och att köpa Jaws är vanligtvis för dyrt. Visserligen funkar den vanligaste skärmläsaren Jaws i 40 minuter utan registrering, men det är också lite omständigt att lära sig alla kommandon som finns.

Tillägget Fangs simulerar en skärmläsare

För att då få en uppfattning om hur dina sidor ser ut för en skärmläsare är Firefox-tillägget Fangs ett bra sätt. Fangs visar i text, hur en skärmläsare skulle läsa upp din sida. Det är alltså ingen skärmläsare, utan visar upp en sida med all din text rakt av, det går dock att göra det lite mer läsbart. Fangs tar också fram listor på dina rubriker och länkar, viktiga delar för att göra din webbplats begriplig för den som inte ser hela sammanhanget.

Testa Fangs på min webbplats

Om jag testar Fangs på min webbsida, ser det ut så här (jag har bara klistrat in hur sidhuvudet och menyn ser ut):

Heading level oneLink Tillgänglighet på webben en webbplats för dig som jobbar med tillgängliga webbplatserList of five itemsbulletLink HembulletLink BloggbulletLink Bra länkarbulletLink GuiderbulletLink Om webbplatsenList end

Och om vi bryter ner det hela för att det skall bli lite mer begripligt:

  • ”Heading level one link tillgänglighet på webben” betyder att sidans titel i sidhuvudet är en rubrik med nivå ett och dessutom en länk. Fangs talar om att det är en rubrik, och en länk.
  • Under rubriken ligger det en tagline, formaterad som vanligt text ”En webbplats för dig som jobbar med tillgängliga webbplatser”. Fangs läser den rakt av.
  • ”List of five items”, Fangs känner av att min huvudmeny är en lista, och att den har fem objekt.
  • ”Bullet link hem bullet link blogg”, nu skriver Fangs ut innehållet i menylistan, och passar på att tala om att ”Hem” och ”Blogg”är länkar.
  • List end” är det sista som är av min topmeny, listan med länkar är slut.

Ta fram rubriklistor och länklistor

I Fangs kan du också ta fram listor på vilka rubriker du har, och vilka nivåer de har. Du kan också se om de kommer i rätt ordning. På det viset kan du se om du har rubriker som fungerar utan att man måste läsa hela din webbplats. Den som använder en skärmläsare kan hoppa mellan dina rubriker för att få en överblick över innehållet, därför är det viktigt att de är kodade på rätt sätt, som rubriker. Detsamma gäller för dina länkar. Fangs plockar ut dem och listar dem fristående från din text. Går alla dina länkar att förstå utan textsammanhanget, eller består det mest av ”Läs mer” och ”klicka här”? Sträva efter att skriva länkar som beskriver vad de länkar till.

Kommentera gärna inlägget om du vill!

Relaterade inlägg

Annonser

2 thoughts on “Tillägg till Firefox i stället för dyr skärmläsare

  1. Kursen hette ”användbarhet och tillgänglighet”, om jag inte minns fel så använde vi Fangs där. Har kollat lite på din sida och det verkar intressant. Återkommer och läser när tid finns. Ha en trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s