Intresset för tillgänglighet minskar, och ökar

Två grafer som visar intresset för sökordet accessibility. Minskande för allmänna sökningar, men ökande bland nyheter

Intresset för tillgänglighet verkar sjunka, men det allmänna medvetandet verkar öka. Den slutsatsen dra i alla fall Daniel som driver bloggen Erkstam.se. Han har sökt på ordet ”accessibility” i Google Trends. Hela inlägget läser du här: ” Trenden för tillgänglighet och andra trender”.

En svensk mätning på ordet ”tillgänglighet” hade varit intressant, men Google Trends verkar inte ha tillräckligt med data för att kunna ge något resultat, eller så mäter jag fel.

Trendspaning 2009, hur skall det gå?

Jag tror att 2009 kommer att bli det år där fler och fler, kommuner, landsting, webbyråer och andra, kommer att få upp ögonen för tillgängligheten.

Senaste var det nyhetsprogrammet Västnytts inslag ”Kritik mot kommunala hemsidor”, ett inslag som för övrigt tyvärr innehåller en del felaktiga slutsatser, bland annat att andelen validerade sidor skulle kunna ge ett procenttal som mäter webbplatsens tillgänglighet. Hoppas att ingen på allvar tror att det är så. Mer om det resonemangen i mitt inlägg ”Är tillgänglighet bara validerad kod?”. Ge mig gärna dina synpunkter på vad du tycker att tillgänglighet är, och om det över huvud taget går att mäta.

Eftersom 2010, när hela Sverige och alla våra officiella webbplatser skall vara tillgängliga för alla,  närmar sig så är det kanske inte så konstigt att intresset för tillgängligheten ökar, och det är säkert(?) inte en spaning som jag kommer att få fel på.

Vad tror du?

Relaterade inlägg

Har du någon egen trendspaning om tillgängligheten, kommentera gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s