Förverkligade mål och förädlad information i nya e-förvaltningen

logo_regeringskanslietIgår beslutade Regeringen att inrätta en delegation som skall ta hand om och leda arbetet med att utveckla it-baserade lösningar och tjänster i staten. Någonstans i det här finns det förhoppningsvis något om tillgängliga webbplatser.

Framtiden har varit oklar

Efter att Verva lades ner den 31 december har det inte varit helt solklart vad som händer med arbetet med Vägledningen för 24-timmarswebben som är ett stort för oss alla som vill bygga så tillgängliga webbplatser som möjligt. Det pratades en hel del om en e-delegation som skulle ta hand om allt, men det har varit ganska tyst det första kvartalet, som i skrivande stund snart är slut.

Regeringen satsar på demokrati, integritet och förverkligade mål

Igår släppte Regeringen ett pressmeddelande om sin satsning på e-förvaltningen, och det är så klart ur det som jag försöker läsa ut vad som är på gång. Visst har delegationen mycket att göra, men något borde de ju säga om hur vi skall jobba vidare med webben. Då hittar jag det här, som kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell säger,  som jag hoppas innebär det jag tror:

Arbetet med att stärka e-förvaltningen handlar inte enbart om effektivitet, det handlar också om att stärka demokratin och skapa goda förutsättningar för att förädla den information som finns tillgänglig inom den offentliga sektorn. Därför är jag mycket glad över att E-delegationen nu kan komma igång med sitt arbete så att vi kan förverkliga de mål regeringen satt upp och återta en ledande position inom e-förvaltningsområdet.

Jag tolkar följande från citatet.

  • Att stärka demokratin” kan syfta på att tillgängliga webbplatser som funkar för alla är en demokratifråga, efter som alla oavsett förutsättningar kommer åt samma information
  • Förädla den information som finns tillgänglig” skulle mycket väl kunna handla om att se till att alla får informationen på sitt sätt (text, tal, texkenspråk och så vidare), och att själva innehållet förbättras och blir mer begripligt.
  • Förverkliga de mål regeringen satt upp” kan knappast handla om annat än de mål för tilgänglighet som skall gå i lås under nästa år, 2010.

Jag uppmanar dig att själv läsa Regeringens pressmeddelande eftersom där står mer bra saker om användarvänliga gränssnitt för medborgare och att det skall vara så enkelt som möjligt för medborgare och företag att utöva sina rättigheter.

IPRED och integritet

Där står också att :

bibehålla ett starkt skydd för den personliga integriteten är en viktig del av arbetet.

Hur nu det lirar ihop med den nya beslutade IPRED-lagen får väl visa sig.

Vad tror du om det här? Skriv gärna en kommentar, som vanligt är jag idel öra.

Liknande inlägg

Relaterade artiklar

Annonser

One thought on “Förverkligade mål och förädlad information i nya e-förvaltningen

  1. Ping: Tappar Mats Odell e-förvaltningen: veckans skifte « Skiften

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s