Sveriges främsta webbplats för tillgänglighet

Skärmdump från eutvecklings startsida

Skärmdump från eutvecklings startsida

Idag skall jag lyfta fram en webbplats som jag säkert besöker varje dag, minst en gång. Jag hittar lätt svar på mina frågor om alt-texter, tabeller, länkar, title-attribut och annat som hör till när man jobbar med webbplatser inom offentlig sektor. Här finns säkert mycket för dig som jobbar med användbarhet, tillgänglighet och standarder på webben. Kanske har du redan räknat ut att det handlar om eutveckling.se. (Nu funkar länken, tack Catarina!)

Kort historia bakom eutveckling.se

När Verva lades ner vid årsskiftet 08/09 var det väldigt osäkert om det över huvud taget skulle komma att finnas något liknande, man hade helt enkelt inte talat om det på högre nivå. Peter Krantz, som då jobbade på Verva, passade då på att spara ner det mesta av materialet och lägga upp det på en privat webbplats. Läs gärna mer om eutveckling.

Därför skall du också använda eutveckling.se

På Eutveckling finns en google-baserad sökfunktion som är direkt kopplad till databasen för Vägledningen för 24-timmarswebben. Du kan alltså söka på vad du vill, och det finns svar. Så länge det handlar om webbdesign i alla fall, och som har något att göra med tillgänglighet, standarder eller användbarhet. Bra sökfunktion alltså.

På Eutveckling finns också verktyg för att testa din webbplats, bland annat kan du testa:

  • Uppmärkningsspråk (HTML/XHTML)
  • Syndikeringsformat (RSS/Atom)
  • Stilmallar (CSS)
  • Frånvaro av trasiga länkar

Snabba svar om tillgänglighet och standarder

Det finns också möjlighet att ställa frågor på webbplatsen, om vad som helst som hör till webbdesign. Inte bara Peter svarar, utan även tillgänglighetsexperten Roger Johansson på 456 Berea Street är inne och svarar på frågor. Och självklart informatören, webbredaktören och WordPress-bloggaren Lars Karlsson, alltså jag. Tveka inte att ge dig in i diskussionerna även du.

Riktigt bra checklistor, bilagor och kravmallar

Om du på något sätt jobbar med webben inom offentlig sektor så är det tjänstefel att inte känna till den här webbplatsen, eftersom den förutom sökbar databas innehåller mängder med bilagor, checklistor och kravmallar som gör ditt arbete som kravställare väldigt mycket enklare. Och det börjar bli bråttom, 2010 år snart här.

Här finns också vettigt och användbart stöd för att arbeta med tillgänglig och användbar webb, och mängder med konkreta kodexempel så att du själv slipper leta upp lösningen någon annan stans.

Liknande inlägg

Kommentera och prenumerera på bloggen

Gratis uppdateringar via RSSDina erfarenheter av den här webbplatsen vill jag gärna veta, så skriv en kommentar. Och om du gillade den här artikeln, glöm inte att prenumerera på mitt RSS-flöde för fler gratis artiklar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s