Stickprov på tillgänglighet i offentliga organisationer

För oss som jobbar med tillgänglighet är det en självklarhet att verkar för att webbplatser går att använda för alla. Men hur är det egentligen med interna webbplatser? Funkar intranät, lönesystem, personaladministration och så vidare att använda för funktionsnedsatta personer? Nu kommer kontroller via stickprov.

Via Peter på Eutveckling.se hittar upptäcker jag att Handikappförbundet och Synskadades Riksförbund har börjat med stickprov på tillgänglighet i offentliga organisationer.

Med dagens teknik går det att möta de flesta människors behov av information och kommunikation, säger Vivi-Anne Emanuelsson på Synskadades Riksförbund. Vi är också många som skulle kunna arbeta inom offentliga sektorn. Men de flesta arbetsgivare beställer helt enkelt inte tillgängliga IT-system.

Ja, det är väl bara att önska lycka till, för så särskilt många interna system som är tillgängliga lär inte gå att hitta. Men det är ju det som är meningen, att sätta sökljuset på problemen.

Du kan följa arbetet via bloggen oppnahandlingar.wordpress.com, via Twitter och senare även Bambuser.

WordPress för intranätet ger ökad tillgänglighet

Samtidigt läser jag hos Fredrik Wackå att Visit Sweden bygger sitt intranät på WordPress. Där är chansen väldigt stor att intranätet blir tillgänglig. -”Tillgängligt och billigt på samma gång, det går väl inte?” Jo, tydligen. Jag säger inte att allt som är gjort med WordPress per automatik är tillgängligt, men mina erfarenheter är att väldigt många mallar är byggda efter standarder och anpassade för sökmotorer. Det är en bra grund för tillgänglighet.

Kommentera och prenumerera på bloggen

Gratis uppdateringar via RSSJag vill gärna veta dina synpunkter på det här inlägget, så skriv en kommentar om du har tid och lust. Och om du gillade den här artikeln, glöm inte att prenumerera på mitt RSS-flöde för fler gratis artiklar, eller följ @larskarlsson på Twitter. Eller följ min blogg med bloglovin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s