Tillgänglig WordPress: tabb-ordning

WordPress logo

WordPress logo

Ett säkert sätt att göra din blogg tillgängligare för alla (oavsett funktionshinder eller inte), är att se till att tabb-ordningen fungerar. Idag går jag kort igenom hur du löser det här i bloggverktyget WordPress.

Lite kort fungerar det så här:

  • Många använder inte musen till att styra datorn, kanske är den trasig, kanske är det opraktiskt (bärbara datorer) eller så har användaren alternativa sätt att styra datorn.
  • Ett alternativ till musen är att hoppa mellan länkar, länkade objekt (exempelvis bilder) och formulärfält med tabb-tangenten. Jag använder det själv dagligen på mina resor med datorn i knäet. Mycket praktiskt. När det funkar.

Läs mer om tabb-ordningens grunder

För en fördjupning i ämnet rekommenderar jag ”Ge webbplatsens innehåll en logisk tabbordning” på eutveckling.se och ”Overdoing accessibility” från 456bereastreet.

Testa ditt WordPress tema

I många mallar skapade för bloggverktyget  WordPress finns det kod som gör att tabbordningen inte fungerar. För att testa hur det ser ut på din egen webbplats eller blogg gör du så här:

  1. Lägg undan musen och navigera dig runt på webbplatsen med hjälp av tangentbordet. Verkar det vara en vettig ordning? Du kommer att se en tunn, tunn prickad linje där markeringen är.
  2. Kolla om  tabbordningen stämmer överens med ordningen som användaren förväntas ta del av informationen på webbsidan i. Uppifrån och ner, eller vänster till höger i menyer. Hoppas något över?

Exempel på felaktig användning

I vissa mallar kommer du direkt till närmaste formulärfält (sökfältet, vanligtvis) så fort du trycker på tabb, och det är inte meningen. Meningen är att du skall följa en logisk ordning på webbplatsen. Se exempel  detta på ”The Copyblogger Theme for WordPress”.

Titta i källkoden, gör sedan backup

Den här instruktionen gäller inte för bloggar på wordpress.com, där kan man oftast inte göra ingrepp i mallarna.

Om din tabbordning inte verkar fungera, kan det vara tabindex som strular. Enklast är då att gå in i källkoden och leta upp ”tabindex”. Tabindex följs alltid av ett värde, exempelvis ”tabindex=”1”.

Innan du bestämmer dig för att ta bort ”tabindex” från din mall, gör en ordentlig backup! Sen är det bara att ta bort hela strängen tabindex=”1″, och givetvis resterande ”tabindex” du hittar.

Om du gjort rätt är det nu mycket lättare att använda din blogg.

Kommentera och prenumerera på bloggen

Gratis uppdateringar via RSSJag vill gärna veta dina synpunkter på det här inlägget, så skriv en kommentar om du har tid och lust. Och om du gillade den här artikeln, glöm inte att prenumerera på mitt RSS-flöde för fler gratis artiklar, eller följ @larskarlsson på Twitter. Eller följ min blogg med bloglovin.

Annonser

2 thoughts on “Tillgänglig WordPress: tabb-ordning

  1. Hej

    Bra tips men hmmm, kan jag ändra i källkoden på en worpressblogg som ligger på wordpress.com?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s