Klaga på otillgängligheten

Så har det blivit 2010. Året då hela världen skall vara tillgänglig för alla, alltid, i alla lägen. Det kommer inte att bli det i år, men vi som tycker det är viktigt måste ändå fortsätta att jobba mot målet, ett tillgängligare samhälle för alla. Något som kan hjälpa är att faktiskt tala om för ägaren till den otillgängliga webbplats du besöker, att den har barriärer som gör att vissa grupper inte kan använda den.

Klaga på otillgängliga webbplatser

Roger Johansson på bloggen 456 Bereastreet skrev tidigare i veckan artikeln ”Telling organizations that their websites are inaccessible”, och den går igenom många argument till varför du skall kontakta ägaren till webbplatsen och påpeka svårigheterna. Roger tipsar också om en draft från W3C, ”Contacting Organisations about Inaccessible Websites” som är själva grunddokumentet att utgå ifrån om du vill klaga. Läs det så hittar du säkert ett sätt som passar dig.

För dig som hellre klagar på svenska

Påpassligt nog har Isac Lagerblad (Twitter: @icaaq) lagt in dokumentet för en översättning, och det är ju både enklare och tillgängligare för den som inte helt är hemma med det engelska språket. Du hittar Isacs översättning ”Kontakta organisationer om otillgängliga webbplatser” här. Skicka ett mail till icaaaq@gmail.com om du vill hjälpa till att översätta dokumentet korrekt, han (och jag) blir säkert glad.

Uppdaterat

Nu är det rätt adress till Isac.

Kommentera och prenumerera på bloggen

Gratis uppdateringar via RSSJag vill gärna veta dina synpunkter på det här inlägget, så skriv en kommentar om du har tid och lust. Och om du gillade den här artikeln, glöm inte att prenumerera på mitt RSS-flöde för fler gratis artiklar, eller följ @larskarlsson på Twitter. Eller följ min blogg med bloglovin.

Annonser

One thought on “Klaga på otillgängligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s