Kom igång med tillgängligheten

Tanken med det här inlägget är att ge dig ett hyfsat bra material för att komma igång med tillgängligheten på din egen webbplats. Kanske jobbar du inom kommun, landsting eller annan officiell webbplats. Inlägget har säkert en del att ge dig som är allmänt intresserad av ämnet, och mycket av det jag skriver går att använda på vilken webb som helst. Inlägget är även gästinlägg hos Meridium.

Lite mjukstart

Det här med tillgänglighet på webben är inte så enkelt som man ibland kan tro. Ämnet är jättestort, och den som har en stor webbplats har så klart mycket att jobba med. Du som redan nu känner att behöver veta mer om tillgänglighet på webben skall definitivt läsa artikeln Kort introduktion till tillgänglighet från Svenska W3C. Det kan också vara bra att läsa Vanliga myter om tillgänglighet som webbgurun Roger Johansson skrivit. Varför inte fortsätta i min blogg Tillgänglighet på webben, där finns väldigt mycket material.

Tillgänglighet innebär mycket

Du som har en webbplats inom offentlig sektor kommer förr eller senare att möta krav och synpunkter på tillgängligheten på din webbplats. Bland väldigt många andra saker, måste du ha koll på det här:

  • Skriver du begripliga rubriker? Det underlättar för synskadade med skärmläsare. Det underlättar dessutom för alla andra som letar efter något på din webb. Rubriken skall tala om vad stycket handlar om.
  • Kan hörselskadade ta del av din information? Den som är döv från födseln har inte det svenska språket naturligt. Fundera på om du har någon slags basinformation som kan översättas till teckenspråk. Kanske kan du samla allt teckenspråksmaterial på samma ställe, det underlättar för den som letar. Ett bra och enkelt språk underlättar för den här gruppen.
  • Använder du ett språk som är lätt att förstå? Alla besökare oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte  tjänar på att dina texter är informativa, väl strukturerade och att du använder ett begripligt språk.
  • Går det att använda din webbplats med bara tangentbordet, eller måste musen användas till vissa moment? Den som har svårt att röra sig eller är lite darrig kanske inte kan använda mus. Jag använder ofta tangentbordet att navigera med, eftersom jag inte är vän med touch-paden på min laptop.

Punkterna i listan är bara några exempel på svårigheter som kan finnas på en webbplats. Se den inte på något sätt som komplett, utan som ett sätt att försöka visa på svårigheten med tillgänglighet på webben.

Testa din webbplats själv

Jag tycker att det är en bra idé att du som ansvarar för webbplatsen skapar dig en bild av hur det egentligen ser ut. Ta gärna hjälp av min guide Testa grundläggande tillgänglighet med Firefox så får du en hyfsad bild av hur det ser ut. Utifrån det resultatet kan det vara läge att gå vidare. Antingen själv, eller med hjälp av konsulter. Du kan också använda den lilla checklistan för grundläggande tillgänglighet, men den är i kortaste laget.

Läs också om vad Verva skriver om att testa sin webbplats.

Använd vägledningen från Verva

Mitt råd till dig som är ansvarig för en webbplats inom offentlig sektor är att jobba vidare utifrån numera nedlagda Vervas vägledning 24-timmarswebben. Den är ett väldigt bra verktyg att utgå ifrån, och du kan sedan anpassa till hur det fungerar just på din webbplats. Bli inte förskräckt över alla punkter som kan åtgärdas, utan se det som en möjlighet att bli bättre. Dessutom är det en vägledning, ingen lag. Vägledningen finns också sökbar på webben om du föredrar det.

Till vägledningen finns också ett väldigt bra prioriteringsstöd (finns en bit ner på sidan bilagor, checklistor och prioriteringsstöd), använd det tillsammans med checklistan så kan du prioritera vad som skall göras, och har ett bra underlag att utgå ifrån gentemot leverantören. Eller om du föredrar att göra allt jobb själv.

Tänk på att det är bättre att ha påbörjat arbetet med tillgänglighet och ha mycket kvar, än att inte ha börjat och sticka huvudet i sanden. För det kommer inte att hjälpa.

Mina bästa tips är:

  1. Använd Vägledningen som grund och komplettera den med prioriteringsstödet.
  2. Ge inte upp! Skall du lyckas med tillgänglighetsarbetet måste du var uthållig. Det är när du själv börjar tröttna  på ditt tjat om tillgänglighet, som andra börjar förstå vad det handlar om.
  3. Om du måste övertyga din chef, använd presentationsmaterialet för att argumentera för användbarhet och tillgänglighet.
  4. Om du jobbar ihop med tredje part, se till att få allting svart på vitt i detalj, annars är det svårt att kontrollera leveransen. Använd kravmallen för grundkonstruktion och utvecklingsprocessen (wordfil) som stöd.

Andra resurser och länkar om tillgänglighet

Min bakgrund

Jag driver bloggen Tillgänglighet på webben, och har gjort det i till och från i drygt två år. Jag är fullt medveten om att det finns brister i tillgängligheten på bloggen, så även jag har en bit kvar. Min erfarenhet av arbetet med tillgänglighet i offentlig sektor sträcker sig över två och ett halv år. Mitt ansvar var tillgängligheten på webben när Västra Götalandsregionen släppte sin nya webbplats under 2009.

Kommentera och prenumerera på bloggen

Gratis uppdateringar via RSSJag vill gärna veta dina synpunkter på det här inlägget, så skriv en kommentar om du har tid och lust. Och om du gillade den här artikeln, glöm inte att prenumerera på mitt RSS-flöde för fler gratis artiklar, eller följ @larskarlsson på Twitter. Eller följ min blogg med bloglovin.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/validerat&#8221; rel=”tag”>validerat</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/funka&#8221; rel=”tag”>funka</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/g%E4stblogga&#8221; rel=”tag”>gästblogga</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/blogga&#8221; rel=”tag”>blogga</a>,
Annonser

One thought on “Kom igång med tillgängligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s